Bag

Klik op het plaatje om naar de tassen te gaan

bag

Een vrouw zonder tas is als een kip zonder kop. Het loopt nog wel een beetje, maar er mist iets heel belangrijks. Waar mannen het gewoonlijk geen probleem vinden om hun sigaretten, hun portemonnee, hun telefoon, hun kleingeld, hun zakdoek én hun kauwgum in hun broekzakken te proppen (met alle vreemde vervormingen van het textiel van dien), is een vrouw doorgaans onlosmakelijk verbonden met haar tas. Of beter nog: haar bag. Een bag is niet zomaar een omhulsel van textiel, leer, plastic of een ander materiaal, maar een statement. Het is een verlengstuk van je persoonlijkheid. Zonder voel je je niet alleen onthand, maar eigenlijk ook een beetje naakt. Je vertrouwt er blindelings op dat je altijd je lipstick, aspirientjes, paspoort, agenda en noodtampon binnen handbereik hebt. Hebben jij en je bag écht een goede band, dan kun je deze dingen er vaak zelfs in vinden zonder te hoeven kijken. De beste wordt een deel van jezelf. Niet alleen omdat hij plaats biedt aan alles wat je onderweg eens nodig mocht hebben, maar omdat hij iets zegt over de draagster bijvoorbeeld. Of omdat hij zich tot een outfit verhoudt als een kers op een taart, of een piek op een kerstboom. Een leren bag zegt stoer of stijlvol, een van riet is hippie of romantisch, een van textiel is zomers en simpel.

De beroemde bag

De juiste bag kan dus veel voor je doen. Het is dan ook niet voor niets dat de modewereld al jaren veel aandacht besteedt aan het aanbieden van de meest uiteenlopende, spraakmakende tassen. Een goed exemplaar is vakwerk, een hoogtepunt van design en ambacht, en als je er een wilt van een bekend label, moet je daar een aardige duit voor neertellen. Maar dan heb je ook iets bijzonders in handen. Denk aan al die voorbeelden van bags die niet alleen door hippe celebrities gedragen worden, maar zelf ook een beetje beroemd geworden zijn. Wie kent nu niet de met logo’s bezaaide tassen van Louis Vuitton, of de chique modellen met gouden kettingen van Chanel? En vergeet ook niet de naar mooie vrouwen genoemde tassen van Hermès, zoals de fameuze Birkin bag, of de Kelly bag.

Wat betekent jouw bag voor jou?

Een bag is dus veel meer dan eenvoudigweg een praktisch hulpmiddel om je spullen bij je te dragen. Maar wat hij dan precies wél is, verschilt van vrouw tot vrouw (hoewel ook steeds meer mannen het belang van een goede bag zijn gaan inzien – voor een mooie manpurse hoef je je tegenwoordig als vooruitstrevende vent al lang niet meer te schamen). We hebben er in ieder geval een nauwe band mee, dat is een ding wat zeker is. Al is hij zo vanzelfsprekend geworden, dat we er lang niet altijd meer bij stil staan. Dus als je de jouwe morgen aan het begin van de dag weer tevoorschijn haalt, er iets uithaalt of instopt en de ritsjes, knoopjes of touwtjes sluit, vraag je dan eens af: wat betekent mijn bag eigenlijk voor mij?.