Kelly bag

tasseninfoitbags

Klik hier om naar de it-bags te gaan.

Wie slechts gewone tassenwinkels bezoekt, zal vast nog nooit hebben gehoord van de kelly bag. Toch is de kelly bag een heel beroemde handtas die buitengewoon gewild is in het hogere echelon van onze samenleving. De kelly bag is echter ook ontzettend duur – deze handtas kost zomaar enkele duizenden dollars –; vandaar dat hij niet te vinden is in de tassenwinkels waar jan en alleman winkelt. Het bezit van een kelly is dus alleen weggelegd voor celebrities en voor alle andere mensen die goed in de slappe was zitten. De exclusiviteit van de kelly bag werkt natuurlijk buitengewoon statusverhogend. Door zo’n dure handtas te dragen ontstijg je alle andere vrouwen die slechts zijn aangewezen op goedkopere, algemeen verkrijgbare handtassen.

De exclusiviteit van de kelly bag

De kelly bag is niet zonder reden een hele dure tas. Het materiaal alsook de manier waarop deze handtas wordt gefabriceerd drijven de prijs ervan omhoog. Verschillende factoren dragen dus bij aan de exclusiviteit van deze tas:

  • Kelly bags worden ontworpen en geproduceerd door het Franse modehuis Hermès. Dit modehuis behoort tot de absolute wereldtop als het gaat om kledingaccessoires zoals lederen tassen en zijden shawls.
  • Alle kelly bags worden in Frankrijk op ambachtelijke wijze met de hand gemaakt. Het verhaal gaat dat slechts één handwerksman de tassen in elkaar zet! Hij schijnt hiervoor 18 tot 25 uur nodig te hebben.
  • Voor de tassen worden exclusieve leersoorten als kalfs-, hagedissen-, struisvogel-, en krokodillenleer gebruikt, die bovendien op bijzondere plaatsen worden gewonnen.
  • Het hangslot, de sleuteltjes en al het andere ijzer in de tassen is van wit- of geelgoud.
  • De tassen worden in zeer beperkte hoeveelheden te koop aangeboden. Door deze kunstmatig gecreëerde schaarste staan mensen in de rij om zo’n kelly bag te mogen aanschaffen.

 Een lange ontwikkeling

De kelly bag is niet van het ene op het andere moment ontstaan, maar heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot zijn huidige vorm. Het prototype van deze handtas werd al rond 1892 door Hermès geïntroduceerd. Destijds was het een grote tas om een rijzadel in op te bergen. Ook latere varianten waren in eerste instantie nog een rijzadel-tas. Pas in de jaren dertig werd de tas als een ruime reistas ontworpen. Deze tas werd “Sac à dépêches” genoemd. Daarna ontwikkelde de kelly bag zich steeds meer tot zijn huidige, strakke design: een vierhoekige vorm van 15 tot 50 centimeter groot, met twee hengsels, een bodem van drie lagen leer en een speciaal gespje met hangslotje.

Uiteindelijk gaf de actrice en latere Monegaskische prinses Grace Kelly de kelly bag zijn naam. Zij speelde in 1954 in Alfred Hitchcock’s film To Catch a Thief waarin Hermès accessoires werden gebruikt. Grace Kelly vond de Hermès tas toen zo mooi dat ze ook privé dergelijke tassen aanschafte..