Lederwaren

tasseninfosite

Klik hier om naar de tassen te gaan.

Leer is een natuurproduct: het is gegroeid, niet gemaakt. Leer is de (bewerkte) huid van voornamelijk koeien en varkens. Vaak wordt de huid van de dieren gebruikt die al voor hun vlees geslacht zijn. Naast leer van varkens en koeien, bestaan er ook meer luxe leersoorten, zoals kalfs- en lamsleer. Het kan echter altijd nog exclusiever: ook de huid van roggen en krokodillen wordt – ondanks het feit dat het gebruik illegaal is – gebruikt voor het produceren van luxe producten. Voordat de dierenhuiden ook daadwerkelijk leer te noemen zijn, doorlopen zij het proces van looien, of leerlooien om precies te zijn. Dat is het proces van schoonmaken, wassen en drogen dat het leer uiteindelijk een eeuwige houdbaarheidsdatum geeft. Leer wordt gebruikt voor de productie van zeer uiteenlopende producten. Onder lederwaren vallen de volgende producten:

  • Schoenen
  • Handschoenen
  • Meubels
  • Tassen
  • Jassen
  • Portemonnees

Lederwaren zijn zeer populair; ze worden gezien als mooi, van hoge kwaliteit en met een lange levensduur. Leren producten geven mensen bovendien het gevoel een luxe product in handen te hebben. En dat is ook zo. Leer is een zeer kostbaar luxe materiaal.

Verzorging van lederwaren

Een veelgehoorde opmerking over lederwaren is dat leer door gebruik gaat ‘leven’ en daardoor steeds mooier wordt. Leer heeft inderdaad de eigenschap te veranderen: door het leren product te gebruiken worden structuren duidelijker en verandert de kleur. Echter, om ook enkel en alleen positieve veranderingen in het leer zichtbaar te laten worden, is goede verzorging van uw lederwaren van groot belang. Hoe u uw lederwaren goed verzorgt, is volledig afhankelijk van het product en het soort leer. Maar eerst wat algemene weetjes. Wat het meest van belang is bij de verzorging van uw lederwaren, is dat het leer waarvan uw product gemaakt is, niet uitdroogt. Uitdroging zal zorgen voor scheurtjes in het leer die niet meer te repareren zijn.

Gladleer en suède

Bent u in het bezit van gladleren herenschoenen? Behandel uw schoenen dan voor u ze draagt minimaal één keer met een waterafstotende leerspray. Als u de schoenen met regelmaat draagt, vergeet ze dan niet af en toe met een zogenaamde ‘leerconditioner’ in te smeren. Glad leren producten hebben snel de neiging om uit te drogen, wat barsten in het leer kan veroorzaken. Een leerconditioner voorkomt uitdrogen van uw leren schoenen.

Suède is een zeer kwetsbaar type leer en het is dan ook groot belang om dit type lederwaren goed te verzorgen. Spuit het product voor gebruik in met een beschermende spray welke vet- en vuilafstotend werkt. Suède moet eens in de zoveel tijd behandeld worden met een speciale suède borstel. Deze borstel heeft aan de ene kant plastic noppen, deze wordt gebruikt voor de eerste stap, het verwijderen van vuil. Op de andere kant zit een borstel van vrij stevige haren, deze wordt gebruikt voor stap 2, het opruwen van suède. Wat tot slot belangrijk is voor suède lederwaren is dat het droog gehouden wordt. Laat u suède schoenen dus het liefst staan als het buiten giet van de regen..